5 caracteristici importante pentru o imprimantă 3D în 2014

Anul 2013 s-a incheiat. Toata lumea a auzit de o imprimantă 3D, și poate si chiar au văzut una la casa unui prieten sau in mall. Următoarele 365 zile sunt o oportunitate uriașă pentru companiile ce promoveaza imprimantele 3D pentru a valorifica si conștientizarea dobandită de clienti și de a convinge persoana cu venituri medii că este un aparat pe care si-l doresc. De aceea, companiile tintesc pentru a pune o imprimantă 3D în fiecare casă.

Simplitatea unei Imprimante 3D

Cea mai buna imprimantă 3D este cea care te implică cel mai puțin. Noul val de utilizatori nu vrea să optimizeze setările de temperatură și sa aibă grijile unei imprimări. Până în prezent, Makerbot a făcut treaba cea bună in a construi o imprimantă care funcționează în mod intuitiv, dar este nevoie încă de o cunoaștere cel putin la nivel mediu a tehnologiei. Imprimantele sale incă se strica mai repede decât imprimantele normale de nivel mediu și necesită o întreținere periodică a părții de hardware.

Un nou val de imprimante este pregătit  pentru a lovi piata de specialitate anul acesta cu promisiunea că va trebui doar să apesi butonul de print iar restul il va face imprimanta 3D. Dacă asa va fi cazul, va fi perfect . Dacă nu, nu ne va lua prin surprindere. Oricum , avem nevoie de o mașină cu un software simplu, ușor de manevrat și care se ocupă în mod automat de aspectele tehnice ale imprimării 3D.

Imprimante mai rapide

robox
CEL Robox 3D

Pe lângă complexitatea lor actuală, partea cea mai enervantă in a folosi o imprimantă 3D este de cât timp ai nevoie pentru a imprima un lucru cat de mic. Un obiect de mărimea unei cesti espresso poate dura 45 de minute. Imprimarea de obiecte mai mari durează ore. Este o lovitură uriașă pentru utilizarea imprimantei 3D, așa ca de obicei utilizatorii ies la shopping și pierd vremea la cumparaturi pană imprimanta isi face treaba.
Există totusi o rază de speranță. Imprimante, cum ar fi ROBOX și Lionhead Bunny (Iepurasul?!?!) reprezintă o tendință foarte la modă: mai multe capete de imprimare. Când aveți mai multe capete de imprimare, puteți ejecta mai mult material o dată, ceea ce accelerează timpul necesar pentru a imprima un obiect. ROBOX vine cu un bonus de o duză făcută pentru printa partea masiva a obiectului, în timp ce a doua duză este rezervată pentru detaliile fine. Caracteristicile acestea vor fi puncte forte in vânzari mai mari.

Alternative la FDM (modelarea in straturi – Fused Deposition Modeling)

Dar de ce să ne limităm la imprimarea în plastic topit? Există alternative la modelarea cu depunere de straturi topite, așa cum este numita tehnologia, care oferă deja metode mai rapide pentru a imprima. Stereolitografia isi face loc în casele noastre prin intermediul imprimantei Formlabs Form 1, care foloseste un laser pentru a depune rășină lichidă – strat cu strat. Pegasus Touch Laser este o alta opțiune ieftină, care abia a apărut pe piata. Ambele sunt rapide și capabile a face imprimări de înaltă calitate, foarte greu de construit cu o mașină FDM.
Nu suntem siguri ca sintetizarea cu laser selectiv va fi vreodată suficient de sigură pentru acasă, dar ideea este că există mai mult de un mod pentru imprimarea 3D. Ne vom trezi  în curând abandonand FDM în favoarea unei tehnologii mai bune si mai rapide.

Imprimare 3D cu mai multe materiale

In acest moment, materialele plastice ABS (Acrilonitril Butadien Stiren) și PLA (acid polilactic) domină materialele disponibile pentru imprimantele 3D (de fapt polistireni). Acest fapt incet-incet se schimbă in timp ce știința materialelor evoluează și producătorii isi dau seama că oamenii nu mai doresc a imprima în plastic rigid. La imprimantele 3D profesionale este posibil acum a se imprima în mai multe materiale, atat rigide cat și moi, printr-o singură lucrare de imprimare. Astfel, este posibil a imprima balamale de usi și obiecte de purtat usual, cum ar fi pantofii.

plastic
Pasionatii au cochetat mult timp cu materiale cum ar fi nailonul și chiar cu alimentele lichide, pentru a vedea cât de departe pot împinge tehnologia imprimantelor  3D. Am asistat la aceeași experimentari în birourile mai multor companii ce produc imprimante 3D. Makerbot tocmai a lansat un filament flexibil. Nu ar fi o nebunie să credem că până la sfârșitul anului 2014, ABS și PLA fi doar două opțiuni dintr-o multitudine de materiale.

Preturi mai mici

În cele din urmă, pentru a visa pană la capăt, ar fi minunat a vedea toate aceste lucruri întâmplandu-se pentru mai puțin de 1.000 de dolari. Exista o multime de imprimante sub 1.000 dolari deja, dar nici una nu a îndeplinit celelalte dintre caracteristicele de mai sus. Iată insă ca ne asteptăm la un alt an interesant în lume, în domeniul atat de nou al imprimării 3D.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.