NASA intentioneaza prima lansare a unei imprimante 3D in spatiu, în 2014!

Agentia spatială americană NASA intentionează să lanseze o imprimantă 3D in spatiu anul viitor pentru a ajuta astronautii la fabricarea de piese de schimb și utilaje în gravitatie zero.
Aceasta va fi prima dată când o imprimantă 3D va fi utilizată în spatiu și ar putea ajuta la reducerea costurilor misiunilor viitoare.
Dispozitivul va trebui să reziste la vibratiile de la decolare și va opera în conditii de sigurantă într-un mediu închis al statiei spatiale.
NASA a ales tehnologia revolutionară “Made in Space” pentru a reduce imprimanta  la dimensiunile unui cuptor cu microunde.
” Imaginati-vă un astronaut care are nevoie de piese sau unelte pentru a face o reparatie de “viată sau de moarte” pe Statia Spatială Internatională”, a declarat Aaron Kemmer, directorul executiv al companiei.
” Mai degrabă decât sa speri că piesele și instrumentele necesare sunt pe statie deja, n-ar fi mai simplu cazul în care părtile ar putea fi imprimate 3D atunci când au nevoie de ele? Imaginati-va cat spatiu in capsulă s-ar salva la decolare.”

reuters
În 1970,  astronautii misiunii Apollo 13 au trebuit să repare împreună un filtru de dioxid de carbon cu o punga de plastic, un manual de folosire și bandă de lipit după multe ore de cercetare la sol prin metoda incercare-esec. O imprimantă 3D ar fi rezolvat problema în câteva minute.
“Dacă vrei să fii adaptabil, imprimanta va trebui să fie în stare să rezolve proiectarea și fabricarea pieselor in timpul zborului, ca și cazurile de imprimare 3D în spatiul imponderabil” , a declarat Dave Korsmeyer , director de inginerie la NASA Ames Research Center.
NASA de asemenea experimentează imprimarea de sateliti mici 3D, care ar putea fi lansati de pe Statia Spatială Internatională și care apoi ar transmite date pe Pământ.
După cum este cunoscută, imprimarea 3D printeaza obiectele strat cu strat, de obicei folosind materiale polimerice (plastic). Se fac insă cercetari pentru folosirea aliajelor din titan topit prin metode laser precum și din pulberi de nichel-crom, care sunt acum folosite pentru a construi componente metalice mult mai rezistente.
În luna august, NASA a testat cu succes o rachetă cu componente 3D imprimate din metal, ca parte a eforturilor sale de a reduce costurile de explorare a spatiului.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.